Uvod

Govorni reproduktori su praktični uređaji koji omogućavaju slušanje glazbe, digitalnih knjiga, časopisa i ostalih zvučnih sadržaja snimljenih na medije poput CD-a, USB-a i SD kartice. Zvučni sadržaj reproducira se putem zvučnika koji je sastavni dio svakog uređaja, a također postoji mogućnost spajanja slušalica ili vanjskih zvučnika. Najčešće dolaze u dvije verzije, stolnoj i džepnoj. Oni su vrlo lagani i prenosivi, te su prvenstveno namijenjeni slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama koje imaju poteškoća s čitanjem (npr. disleksija).

Tipke na uređajima su dodirom jasno raspoznatljive i ozvučene. Drugim riječima, pritiskom na bilo koju tipku, govorna jedinica izgovorit će na hrvatskom jeziku o kojoj je tipki riječ i koja je njezina funkcija. Brzina govora, glasnoća i ton govora mogu se postaviti po želji. Pomoću govorne jedinice moguće je postaviti svojstva sustava, kretati se po zvučnom zapisu ili obilježavati preslušani sadržaj. Jedna od velikih prednosti govornih reproduktora je ta što pamte položaj na kojem je slušanje sadržaja prekinuto u pojedinom zvučnom zapisu, te će kod ponovnog aktiviranja nastaviti reprodukciju od tog mjesta.

Najčešći format za snimanje zvučnih knjiga je DAISY – „Digital Accessible Information System“ – format koji je razvijen kao međunarodni standard za digitalne zvučne knjige, a koristi se u mnogim knjižničnim uslugama za osobe s oštećenjem vida ili teškoćama čitanja.


Slika Opis Cijena
plextalk ptn2 cross stolni model Plextalk PTN2 Cross, stolni model
Reproduktor zvučnih knjiga i ostalih zvučnih sadržaja koji omogućava čitanje sadržaja s CD-a, SD kartica ili USB-a. Glasovne upute na hrvatskom jeziku provode korisnike kroz sve potrebne funkcije. Maksimalni kapacitet kartice je 32 GB. Uređaj podržava gotovo sve poznate audio formate kao što su DAISY, MP3, WMA i WAVE, a pruža i mogućnost čitanja Microsoft Word .doc i .docx dokumenata koristeći tehnologiju koja tekst pretvara u govor (text-to-speech). Uređaj sadrži standardni 3.5 mm ulaz za slušalice ili vanjske zvučnike. Masa uređaja iznosi 1.3 kg, a njegove dimenzije su 225 x 180 x 63 mm. Isporučuje se u paketu s punjačem i uputama za korištenje koje su dostupne na crnom tisku te u zvučnom obliku snimljene na CD-u. Punjenje uređaja traje 4 sata, a pun kapacitet baterije omogućava do 5 sati reprodukcije zvučnog sadržaja pohranjenog na CD-u u DAISY formatu ili do 8 sati audio sadržaja pohranjenih na memorijskoj kartici.
Prednji dio uređaja sadrži plastičnu zaštitu s otvorima za najosnovnije funkcijske tipke koje su slične standardnom kazetofonu. Tipke koje su dostupne kada je stavljena plastična zaštita su: ugasiti/upaliti, pokrenuti zapis/zaustaviti zapis, pauzirati, premotati unaprijed, premotati unatrag, odabrati naslov, podesiti glasnoću, podesiti ton, izbaciti CD, postaviti automatsko isključivanje.
Tipke koje se koriste za složenije funkcije nalaze se ispod zaštite, a postaju lako dostupnima kada se zaštita skine. Složenije funkcije uključuju: navigaciju DAISY knjigom po poglavljima, odlomcima, stranicama, frazama i sl., postavljanje sustava, postavljanje knjiških oznaka (omogućava obilježavanje određenih dijelova teksta i njihovo brzo pronalaženje).
2.477,79 kn
plextalk pocket džepni model Plexatalk Pocket, džepni model
Prenosivi džepni reproduktor zvučnih knjiga i ostalih audio sadržaja pohranjenih na memorijskoj kartici (maksimalni kapacitet kartice je 32 GB). Uređaj je pomoću USB kabla moguće spojiti na računalo što omogućava prijenos audio sadržaja s računala na uređaj, a također postoji i mogućnost spajanja prijenosne USB memorije (USB stick).
Zahvaljujući malim dimenzijama i zanemarivoj težini, uređaj je idealan za uporabu kad god i gdje god to korisnik poželi. Veličine je mobilnog telefona, te stane u dlan ruke. Tipke su dodirom lako prepoznatljive, a sve funkcije, naredbe i poruke izgovara govorna jedinica na hrvatskom jeziku. Brzina i ton reprodukcije mogu se podesiti po želji kako bi slušanje bilo što ugodnije. Uz reprodukciju audio sadržaja, uređaj pruža i mogućnost snimanja govora u DAISY formatu (npr. učenicima može poslužiti kao diktafon u školi za snimanje predavanja ili za snimanje govornih bilježaka). Mikrofon je sastavni dio uređaja, no postoji mogućnost spajanja i dodatnog vanjskog mikrofona. Uređaj pruža i mogućnost slušanja Internetskih radio postaja ukoliko korisnik ima pristup bežičnoj WI-FI mreži.
Podržani formati audio sadržaja za reprodukciju su: DAISY, MP3, WMA i Wave, a pruža i mogućnost čitanja Microsoft Word, DOC i DOCX dokumenata koristeći tehnologiju text-to-speech. Audio sadržaji reproduciraju se putem zvučnika koji je sastavni dio uređaja, uz mogućnost spajanja slušalica preko standardnog 3.5 mm ulaza za slušalice ili vanjskih zvučnika. Masa uređaja iznosi 110 g, a njegove dimenzije su 55 x 112 x 16 mm. Isporučuje se u paketu s punjačem, memorijskom karticom od 2 GB, uputstvima za upotrebu, USB kablom za spajanje s računalom, kablom za spajanje USB sticka i zaštitnom torbicom. Punjenje uređaja traje otprilike 4.5 sati, a pun kapacitet baterije omogućava do 10 sati reprodukcije ili do 8 sati snimanja u MP3 formatu.
2.477,79 kn
EVO E10 Daisy digitalni snimač i reproduktor EVO E10 Daisy digitalni snimač i reproduktor
Prenosivi džepni reproduktor zvučnih knjiga i ostalih audio sadržaja pohranjenih na memorijskoj kartici (maksimalni kapacitet kartice je 32GB), dok je vlastita ugrađena unutrašnja memorija od 8GB. Najvažnija novost kod ovog uređaja jest da ima pristup internetu putem Wi-fi.
Također, u uređaju je instaliran Vocalizer Lana, glas na hrvatskom jeziku za izgovor svih naredbi uređaja, ali i za čitanje digitalnih formata teksta kao što su dokumenti u doc, docx, pdf, html i drugim formatima.
Uređaj ima ugrađen FM radio prijemnik, te kvalitetan zvučnik što će svakako razveseliti mnoge, jer je radio bitan dio svakodnevice mnogim slijepim i slabovidnim osobama.

Karakteristike uređaja:
Podrška Daisy 2.0.2, Daisy 3.0
8GB unutrašnje memorije, eksterna memorija do 32GB
Glasovno navigiranje za svaki korak koji se učini
Taktilna oznaka na svakoj tipki
Radio prijemnik, Internet radio
Čitač digitalnih dokumenata: TXT, DOC/DOCX, HTM, HTML, EPUB, PDF
Čitač audio dokumenata: MP3, WMA, WAV, FLAC, APE, ACC, OGG, RA, M4A
USB 2.0 sučelje, SD kartica, mikro SD kartica
Snimač, visoka kvaliteta snimanja, 6 razina kvalitete i 16 razina glasnoće
Kalendar, sat, podsjetnik, štoperica, 5 namještanja alarma, kompas, kalkulator
Automatsko isključivanje, stanje mirovanja
2.477,79kn