Uvod

Informacijsko-komunikacijska pomagala omogućavaju samostalnu upotrebu računala od strane slijepe osobe. U ovu skupinu spadaju čitači ekrana, govorne jedinice/programi za računala, elektroničke bilježnice i brajevi retci. Čitač ekrana je softver koji radnje korisnika i sadržaj ekrana računala ili mobilnog telefona pretvara u tekstualne informacije. Tako dobivene tekstualne informacije zatim se, ovisno o želji korisnika, pretvaraju ili u govor pomoću govorne jedinice/programa (sintetizatora govora) ili se prikazuju u obliku brajevog pisma na brajevom retku.


Slika Opis Cijena
BlindShell mobitel BlindShell mobitel
BlindShell je mobitel na dodir namijenjen prvenstveno slijepim i slabovidnim osobama. Njime se rukuje jednostavnim pokretima s dva prsta, a povratna informacija dobiva se putem sintetičkog glasa, vibracije i dodatnih glasovnih signala. Potrebno je samo nekoliko minuta vježbe kako bi se shvatio način funkcioniranja mobitela.
Ekran na dodir koristi se isključivo kao sredstvo upravljanja funkcijama preko jednostavnih izbornika s velikim, dobro čitljivim tekstom, bez grafičkih oznaka i ikona. Također, u mobilni uređaj ugrađena je hrvatska govorna sinteza sa glasom Lana.
Upravljanje se vrši pomoću četiri naredbe koje se izvode s četiri vrste dodira prstima: dugi i kratki dodir s jednim prstom te dugi i kratki dodir s dva prsta.
Kad se mobitel uključi, na ekranu je glavni izbornik s osnovnim funkcijama: poruke, pozivi, postavke, informacije, više aplikacija i slično. Na raspolaganju su mogućnosti elektroničke pošte, slušanje Internet i zemaljskog radija, Facebook, WhatsUp, slanje i primanje poruka, reproduktori glazbe, čitači zvučnih knjiga i slično. Dodatno, kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama nalazimo aplikacije prepoznavač boja, teksta i novčanica, senzor osvjetljenja i povećalo te prilagodba teksta na ekranu s raznim kombinacijama boja podloge i teksta i drugo.

Tehničke karakteristike:
BlindShell mobilni telefon podržava dvije SIM kartice.
Podržava eksternu SD karticu do 32GB
Dimenzije uređaja: 138,5 x 71,4 x 8,9mm
Težina uređaja: 156g (uključujući bateriju)
Ekran: 4,7 inča QHD 860*480 px
Chipset: MT 6580M, QUAD CORE @ 1300Mhz, 480 MB RAM
Podržava mreže: GPRS, GSM, HSPA+, HSUPA, UMTS (2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz);
Interna memorija: 3,6 GB (1,5 GB - sistem, 1,6 GB - podaci)
Senzori: akcelerometar, senzor blizine, senzor osvjetljenja, GPS
Bežične mreže: Wifi
Kamera: 5 MPx
Boja: bijela
LED svjetlo
Dodaci:
Baterija: 2200 mAh
Punjač AC 100-240V, 50/60 Hz
Micro USB kabel, slušalice
2.600,00 kn
čitač ekrana jaws for windows JAWS for Windows
Jaws ili „Job Access With Speech“ je najpopularniji čitač ekrana na svijetu, napravljen za korisnike računala koji zbog gubitka vida nisu u mogućnosti vidjeti sadržaj na ekranu ili upotrebljavati miš. Jaws pruža izlazne informacije putem govora ili brajevog pisma. Ovaj čitač ekrana kompatibilan je sa sustavom Windows 7, 8 i 10 (odnosno Microsoft Sapi 5 platformom za govor operativnog sustava Windows). Softverski paket sadrži instalacijski DVD s uputama u zvučnom obliku (DAISY), kratke upute na crnom tisku, te autorizacijski CD koji omogućava tri instalacije programa na jednom ili tri računala koje koristi jedan korisnik. Autorizacija se obavlja uz pomoć CD-a putem interneta (internetska licenca). Ova licenca sadrži nadogradnje na noviju verziju ukoliko se skine s interneta. Također, sam program Jaws može se skinuti s interneta, no potrebno je kupiti elektroničku licencu. U tom slučaju, ne dobiva se paket s uputama. Jaws dolazi u dvije verzije, „Standard“ za kućnu upotrebu, te „Professional“ za tvrtke.
Standard verzija – 6.603,00 kn
Standard elektronska verzija – 5.670,00 kn
Professional verzija - 8.428,88 kn
Professional elektronska verzija – 7.140,00 kn
eSpeak eSPEAK, hrvatski jezik
eSpeak je besplatna kompaktna višejezična govorna jedinica za MS Windows i Linux. Može se besplatno preuzeti s interneta. Radi pod Microsoft Sapi 5 sučeljem što znači da podržava Windows operativne sustave počevši od Windows 2000. Uz ostale jezike, govori i hrvatski. eSpeak korisniku pruža mogućnost korištenja dva različita glasa za hrvatski jezik čije se karakteristike mogu podesiti. Podržava rad sa svim čitačima ekrana, kao što su Jaws, Hal, Window-eyes ili NVDA. Ovaj program je sintetizator koji koristi elektorničke signale. Njegov glas je jasan s metalnim prizvukom.
besplatno
RosaSOFT Wintalker voice RosaSOFT Wintalker voice, hrvatski jezik
Wintalker voice je govorna jedinica tvrtke RosaSOFT koja govori hrvatski. Koristi snimljeni glasa poznate spikerice Hrvatskog radija Zdenke Potz i spikera Dubravka Sidora. Kompatibilna je s Windows operativnim sustavom, odnosno Microsoft Sapi 5 platformom. Dolazi s instalacijskim CD-ROMom i autorizacijskim USB ključem. Radi samo ako je USB uključen u računalo.
2.152,50 kn
ALFANUM anReader ALFANUM anReader, hrvatski jezik
anReader je govorni program za MS Windows. Ovaj program koristi morfološki rječnik s naglascima i veliku govornu bazu podataka, te zbog toga može čitati riječi sa pravim naglaskom. Time se dobiva puno razumljiviji i kvalitetniji govor, koji je lakši za slušanje i ne zamara korisnika računala. Također je moguće promijeniti osnovnu visinu glasa i brzinu čitanja. anReader je na hrvatskom jeziku, sa snimljenim glasom glumice Marice Vidušić.
2.756,25 kn


Brajevi ekrani ili retci

Brajev ekran je taktilni elektromehanički uređaj koji prikazuje brajeve znakove pomoću metalnih ili plastičnih iglica raspoređenih u brajeve ćelije. Svaka ćelija ima 8 iglica čije se izdizanje i spuštanje kontrolira elektronički, najčešće preko čitača ekrana na računalu. Iglice koje se izdižu iz ravne površine formiraju brajev znak i mogu se pročitati vrhovima prstiju. Budući da se sadržaj prikazuje u jednom retku (tj. redak po redak), naziva se još i brajevim retkom. Položaj kursora pokazuje se kao dvije titrajuće točkice. Na većini brajevih redaka, svakoj brajevoj ćeliji pripada po jedna tipka za direktnu navigaciju koja omogućuje korisniku da se direktno postavi na dio teksta koji želi, što uvelike olakšava i ubrzava svakodnevnu upotrebu računala. Brajeve ćelije predstavljaju slovna mjesta.


Slika Opis Cijena
Handy Tech Basic Braille Handy Tech Basic Braille (40, 64, 80 i 84 slovnih mjesta)
Basic Braille je jednostavan i prijenosan brajev redak. Njegova standardna verzija sadrži 40 slovnih mjesta, a dostupan je još u verzijama od 64, 80 i 84 slovnih mjesta. Kućište je napravljeno od aluminija, postranični dijelovi od plastike, a brajeve iglice su iznimno čvrste. Težina uređaja neovisno o slovnim mjestima je nešto više od 1 kg. Dopušta korisniku pristup računalnom sustavu, ali i prijenosnim komunikacijskim uređajima poput mobilnih telefona. Kada je spojen s mobilnim telefonom, korisniku omogućava čitanje i pisanje SMS poruka, brojeva telefona, pa čak i upotrebu interneta.
Basic Braille sadrži 6 bešumnih tipaka, po tri s lijeve i desne strane slovnih mjesta, te tipke za direktnu navigaciju. Verzija od 40 slovnih mjesta idealna je za korištenje uz prijenosno računalo, a redak sa 64 slovna mjesta savršeno odgovara standardnoj računalnoj tipkovnici. Tanak je, tako da se može bez problema smjestiti ispred prijenosnog računala ili računalne tipkovnice. Ovaj brajev redak kompatibilan je sa svim poznatim čitačima ekrana (Window-Eyes, Hal/SuperNova, NVDA, JAWS, VoiceOver). S računalom se spaja preko USB priključka, te mu nije potrebna instalacija softvera. Također, puni se preko USB priključka. Postoje modeli koji imaju ugrađenu bežičnu Blootooth tehnologiju za povezivanje, što im omogućuje da se povežu s računalima, prijenosnim računalima, mobilnim telefonima, tabletima i pametnim mobilnim telefonima. Baterija traje 12 sati, a puni se 3 sata. Što se dimenzija tiče, neovisno o broju slovnih mjesta, dubina modela brajevih redaka iznosi 9.15 cm, a visina 1.95 cm. Brajev redak s 40 slovnih mjesta širok je 34.7 cm, onaj od 64 ima širinu 50.1 cm. Brajev redak s 80 slovnih mjesta širine je 60.3 cm, a redak od 84 slovnih mjesta zauzima 62.9 cm širine.
na upit
Handy Tech Easy Braille Handy Tech Easy Braille (40 slovnih mjesta)
Preko bežične Bluetooth veze, ovaj brajev redak može se spojiti na stolna ili prijenosna računala, te mobilne telefone. Za njegovo funkcioniranje potreban je i čitač ekrana poput JAWS-a. Ima ugrađenu punjivu bateriju, te 40 slovnih mjesta s pripadajućim tipkama za direktan unos što olakšava ispravljanje i kretanje po sadržaju. Uz dvije tipke za navigaciju, također sadrži 8 funkcijskih tipaka za unos brajevih znakova. Brajeve ćelije lagano su udubljene prema stražnjoj strani, što dopušta opušten položaj ruku za vrijeme čitanja (ergonomski dizajn). Navigacijske tipke u dosegu su palca. Uređaj se napaja kroz USB sučelje (bez spajanja na struju), ali također sadrži 4 punjive baterije veličine AAA koje je lako zamijeniti. Teži 800 grama, a dimenzije su mu 30.5 cm x 9 cm x 2.9 cm.
27.500,00 kn

Brajeve elektroničke bilježnice

Brajeve elektroničke bilježnice su poput malih prijenosnih računala za slijepe, tj. uređaji koji im omogućuju pisanje, uređivanje i čitanje digitalnih dokumenata korištenjem brajevog pisma. Informacije se prikazuju na ugrađenom brajevom retku. Uz tipkovnicu za unos brajevih znakova, postoji vlastita memorija za pohranu podataka, programi za uređivanje teksta, kao i ostale korisničke aplikacije. Zbog toga se mogu koristiti kao potpuno samostalni uređaj za bilježenje, ali i kao zaseban brajev redak ako su spojene s računalom ili mobilnim telefonom.


Slika Opis Cijena
Handy Tech Braille Wave Handy Tech Braille Wave (40 slovnih mjesta)
Handy Tech Braille Wave može služiti i kao brajev redak uz računalo sa čitačima ekrana ili kao samostalan uređaj u funkciji elektroničke bilježnice. Plave je boje i sadrži 40 slovnih mjesta iznad kojih se nalazi 40 tipki za postavljanje točke unosa. Uz ugrađenu brajevu tipkovnicu i 4 MB RAMa za pohranu dokumenata, ova bilježnica je vrlo malena (36 x 12 x 3 cm), te lako stane u školsku torbu. Teži tek 1 kg. Omogućuje 20 sati samostalnog rada (bez priključenja na strujnu mrežu), te brz prijenos podataka s i na stolno ili prijenosno računalo preko USB priključka, ili Bluetooth priključka u određenim modelima. Također ima mogućnost spajanja s mobilnim telefonima.
na upit
Handy Tech Braillestar Handy Tech Braillestar (40 slovnih mjesta)
Handy Tech Braillestar 40 može služiti i kao brajev redak uz računalo i čitač ekrana, ili kao samostalna jedinica za bilježenje podataka. Uz ugrađenu brajevu tipkovnicu, sadrži i dodatnu standardnu tipkovnicu za latinična slova spojenu na gornju površinu bilježnice. Ima 4 MB memorije za pohranu podataka. Široka je 33 cm, duboka 22 cm, a visoka 2.5 cm, što joj omogućava da lako stane ispod svake tipkovnice. Također ima i dodatni stalak koji se može podešavati po duljini. Teži tek 1.4 kg. Postoje modeli sa i bez mogućnosti Bluetooth povezivanja.
na upit
Handy Tech Active Braille Handy Tech Active Braille (40 slovnih mjesta)
Handy Tech Active Braille je elektronički uređaj koji može biti brajev redak za računalo, ali i samostalna elektronička bilježnica. Ima memoriju od 4 GB za pohranu bilješki. Prebacivanje bilježaka s Active Braille na računalo i obratno je izravno i jednostavno. Dolazi s bežičnom bluetooth tehnologijom koja dopušta rad na računalu i mobilnim telefonima. Za to je potreban čitač ekrana. Ova elektronička bilježnica sadrži 40 ergonomski oblikovanih slovnih mjesta s integriranim tipkama za direktan unos, dvije tipke s trostrukom funkcijom, brajevu tipkovnicu (8 funkcijskih tipki, dvije razmaknice), priključak za zvučnike ili slušalice, punjivu bateriju koja može izdržati 20 sati neprekidnog rada. Također, ovo je prva elektronička bilježnica koja podržava funkciju Music Braille, odnosno upisivanje i sviranje nota. Dolazi s dvije igrice. Široka je 31.9 cm, duboka 12.4 cm a visoka 2.9 cm, te teži 930 g.
44.625,00 kn
Handy Tech Active Star Handy Tech Active Star (40 slovnih mjesta)
Active Star je brajev redak koji također može služiti za zapisivanje bilježaka bilo gdje i bilo kada. Sadrži 16 GB memorije, te osigurava brz i izravan prijenos bilježaka na osobno računalo. Dolazi s bežičnom bluetooth tehnologijom koja korisniku omogućava upravljanje osobnim računalom ili pametnim telefonom. Da bi se Active Star koristio kao brajev redak za računalo (Windows ili Linux), potreban je čitač ekrana. Sadrži 40 ergonomski oblikovanih slovnih mjesta s tipkama za postavljanje točke unosa, brajevom tipkovnicom, dvije tipke s trostrukom funkcijom, te pomičnim stalkom za prijenosno računalo ili dodatnu standardnu tipkovnicu za latinična slova koja je uključena u paket. Punjiva baterija može izdržati do 40 sati neprekidnog rada. Također podržava funkciju Music Braille. Široka je 32.2 cm, duboka 21.9 cm, a visoka 2.2 (s tipkovnicom 3.7 cm). Teži oko kilogram, s tipkovnicom težine oko 1.5 kilograma.
na upit