Podjela satova

Satovi za slijepe osobe mogu se svrstati u dvije opće kategorije: taktilne (tzv. brajeve) i govorne. Taktilni ručni sat ili brajev ručni sat izgleda kao standardni ručni sat, ali su na njemu umjesto brojki taktilne oznake. Također, zbog tehnike očitavanja vremena, ovaj sat ne sadrži kazaljku za sekunde. Vrijeme se čita tako da se zaštitni poklopac iznad kazaljki otklopi kako bi se one mogle dodirnuti prstom. Dodirom prsta određuje se položaj kazaljki u odnosu na taktilne oznake kojima su označeni sati. Najčešće se radi o jednoj ili više izdignutih točkica ili crtica ravnomjerno raspoređenih uz rub sata.

Postoji mogućnost da se kazaljke pomaknu uslijed očitavanja, stoga pokreti prstom trebaju biti što nježniji i oprezniji, počevši od sredine sata gdje su kazaljke spojene, nastavljajući zatim preko njih prema rubu s taktilnim oznakama.

Kod govornog sata, vrijeme se saznaje pritiskom na određenu tipku. Takav sat sadrži standardni sat s kazaljkama i brojevima na crnom tisku uz govornu jedinicu. Postoje različiti modeli govornih satova, s 4 do 5 tipki te osnovnim i naprednijim funkcijama. Osnovni model sata uz izgovaranje vremena pritiskom na određenu tipku sadrži postavljanje alarma, svakosatnu najavu vremena (govorna obavijest svakoga sata) i izgovaranje datuma (dan, mjesec, godina). Složeniji modeli uz navedene funkcije imaju i opciju postavljanja do 4 alarma, štopericu i izgovaranje dana u tjednu. Govorni sat napajaju dvije baterije, jedna za govornu jedinicu, a druga za pokretanje kazaljki.


Slika Opis Cijena
taktilni sat reizen Taktilni sat Reizen
Radi se o ručnom satu s metalnim kućištem kojeg pokreće kvarcni mehanizam. On se nalazi na rastezljivoj metalnoj narukvici ili narukvici s kožnim remenom. Stakleni zaštitni poklopac otvara se prema gore (u smjeru od 6 prema 12 sati). Srebrne je boje, a postoji muški i ženski model sata. Uz oznake na crnom tisku, posjeduje i taktilne oznake (tri izdignute točkice na broju 12, dvije točkice na brojevima 3, 6 i 9, a na ostalim brojevima jedna točkica). Širina ženskog sata je 2.5 cm, a muškog 3.5 cm.
618,45 kn
taktilni sat Arsa sport muški Taktilni sat Arsa sport (muški)
Ručni sat s metalnim kućištem i kožnim remenom kojeg pokreće kvarcni mehanizam. Zaštitni poklopac otvara se iznad remena u smjeru od 6 prema 12 sati. Sat dolazi u srebrnoj ili plavoj boji. Sati su označeni izdignutim crtama bez brojeva na crnom tisku. 12 sati označeno je s dvije paralelne duže crte, 3, 6, 9 sati jednom dužom crtom, a ostali sati označeni su jednom točkicom.
618,45 kn
taktilni sat Arsa standard unisex Taktilni sat Arsa standard (unisex)
To je ručni sat srednje veličine, nešto manji od taktilnog sata Arsa Sport. Remen mu je kožni, kućište metalno, a pokreće ga kvarcni mehanizam. Zaštitni poklopac otvara se iznad remena u smjeru od 6 prema 12 sati. Uz brojeve na crnom tisku, sat sadrži taktilne oznake kako slijedi: izdignuta crta na broju 12, dvije točkice na brojevima 3, 6 i 9, te po jedna točkica na ostalim brojevima.
618,45 kn
taktilni džepni sat Taktilni džepni sat
Džepni sat metalnog kućišta sa zaštitnim poklopcem koji se otvara pritiskom na tipku koja se nalazi bočno s desne strane, u smjeru od 3 prema 9 sati. Sat također ima metalni prsten koji služi kao spoj za privjesak. Mehanizam sata je kvarcni, iznimno je kvalitetan i izdržljiv. Taktilnim oznakama od dvije točkice označeni su brojevi 3, 6 i 9, dužom crtom broj 12, a ostali brojevi jednom točkicom. Brojevi su također ispisani i na crnom tisku.
618,45 kn
taktilna budilica Taktilna budilica
Taktilna budilica ima plastično kućište zlatne boje. Promjera je 7.6 cm, pokreće je kvarcni mehanizam i koristi jednu bateriju AA. Kazaljke štiti prozirni poklopac koji se može u cijelosti ukloniti. Taktilnim oznakama označeni su brojevi: tri točkice na broj 12, dvije točkice na brojevima 3, 6 i 9, i po jedna točkica na ostalim brojevima.
300,00 kn
govorni ručni sat s manje funkcija Govorni ručni sat s manje funkcija, hrvatski jezik
Ovo pomagalo izgleda kao standardni ručni sat na crnom tisku s kazaljkama, nešto šireg metalnog kućišta i kožnim remenom. Sadrži govornu jedinicu na hrvatskom jeziku ženskog glasa. Model s četiri funkcijske tipke za namještanje govornog dijela sata ima mogućnost izgovaranja vremena (sati, minute), datuma i dana u tjednu. Kazaljke se namještaju automatski nakon što se postavi vrijeme govorne jedinice. Model koji uz četiri funkcijske tipke sadrži i ključ za namještanje kazaljki izgovara vrijeme (sati, minute). Kod oba modela postoji mogućnost postavljanja alarma, zvučnog signala alarma i zvučne obavijesti svakoga sata (svakosatna najava vremena – govorna jedinica bez pritiskanja tipke automatski izgovori svaki puni sat). Sat napaja jedna ili dvije baterije. Postoje muški i ženski model sata.
618,45 kn
govorni ručni sat s više funkcija Govorni ručni sat s više funkcija, hrvatski jezik
Radi se o digitalnom satu na crnom tisku, s metalnim kućištem i metalnim remenom (muški način kopčanja). Govorna jedinica je na hrvatskom jeziku i ženskog je glasa, a njome se upravlja uz pomoć 4 funkcijske tipke. Osim izgovaranja vremena (sat, minuta), postoji opcija namještanja četiri različita alarma, odabira zvučnog signala alarma, svakosatna najava vremena i izgovaranje datuma, odnosno dana, mjeseca i godine. Sadrži jednu bateriju.
618,45 kn
govorni ručni sat Medical Govorni ručni sat Medical, engleski jezik
Sat je plastičnog kućišta rozo-ljubičaste boje, gumenog remena krem boje. Prikaz sata na crnom tisku je digitalni. Govorna jedinica je na engleskom jeziku ženskog glasa. Sat ima mogućnost postavljanja četiri alarma i svakosatne najave vremena, kao i izgovaranje datuma te postavljanje štoperice. Model je podjednak za muške i ženske korisnike.
237,00 kn
govorni ručni sat dječji Govorni ručni sat dječji, engleski jezik
Ovaj ručni sat namijenjen je djeci. Dolazi u raznim bojama i plastičnog je kućišta, a prikaz sata na crnom tisku je digitalan. Ima mogućnost postavljanja alarma i svakosatne najave vremena. Govorna jedinica je na engleskom jeziku.
153,00 kn
govorni sat u obliku privjeska Govorni sat u obliku privjeska, engleski jezik
Radi se o privjesku s malim digitalnim ekranom i govornom jedinicom na engleskom jeziku. Uz izgovaranje vremena, ima mogućnost postavljanja alarma i svakosatne najave vremena. Veličine je 6 cm x 3.5 cm.
120,00 kn
govorna budilica Govorna budilica, engleski jezik
Budilica s govornom jedinicom na engleskom jeziku. Prikaz vremena na crnom tisku je digitalan. Ima mogućnost postavljanja alarma i svakosatne najave vremena.
160,00 kn
govorna budilica s termometrom Govorna budilica s termometrom, engleski jezik
Stolna budilica koja je zbog ekrana s velikim digitalnim brojkama prikladna i slabovidnim osobama. Govorna jedinica je na engleskom jeziku, a zbog ugrađenog termometra također izgovara trenutnu temperaturu zraka u prostoriji. Ima mogućnost postavljanja alarma.
175,00 kn