Taktilne površine slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju lakšu orijentaciju u prostoru, samostalno kretanje i pristup javnim objektima svih namjena. Izvode se reljefnom obradom površine visine do 5 mm i stoga su lako prepoznatljive na dodir stopala ili bijelog štapa. Također, lako se održavaju, ne zadržavaju vodu, snijeg ili prljavštinu, te ne otežavaju kretanje osobama u invalidskim kolicima.
Slijepe osobe prepoznaju i prate reljefnu strukturu dodirom, dok slabovidne osobe taktilne površine mogu prepoznati i vizualno, jer se iste rade na način da budu kontrastne u odnosu na podlogu na koju se implementiraju.
Postoji više izvedbenih rješenja kod taktilnih površina ovisno o tome postavljaju li se u unutarnji ili vanjski prostor (trake, čepovi, ploče). Zbog toga smatramo da je prije same odluke o taktilnim površinama bitno kontaktirati naš tim kako bi dao preporuku glede vrste, boje i dizajna koji najbolje odgovaraju prostoru, ali i slijepim i slabovidnim osobama kao korisnicima taktilnih površina. Elementi taktilnih površina koje ugrađujemo udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom.
Osim taktilnih površina, izrađujemo i Orijentacijski plan za kretanje u građevini. On ocrtava tlocrt unutrašnjosti objekta, obilježava važne detalje poput stepenica, liftova, soba, WC, te ulaze i izlaze, a prati smjer kretanja linija vodilja (taktilnih površina). Također, orijentacijski plan sadrži natpise na crnom tisku za videće i slabovidne osobe, te na Brailleevom pismu za slijepe.
Prilikom izrade bilo koje vrste taktilnih površina, kao i Orijentacijskog plana, usko surađujemo s Hrvatskim savezom slijepih s kojim prolazimo svaku etapu izrade kako bi bili sigurni da će iste biti na korist slijepim i slabovidnim osobama, a ne samo ukras prostora.
Za sve upite ili informacije vezane za opremanje unutarnjih ili vanjskih prostora taktilnim površinama i orijentacijskim planom stojimo na raspolaganju te nas možete kontaktirati na brojeve telefona ili uputiti e-mail upit.