U okviru naše izdavačke djelatnosti, Tiflotehna izdaje literaturu koja je namijenjena osobama oštećenog vida prema njihovoj potrebi, kao i brošure koje mogu koristiti svima koji imaju potrebu ili razloge da se informiraju o specifičnostima sljepoće, te da se educiraju o pravilnim i najsvrsishodnijim načinima pristupa slijepim osobama, posebice kada im se želi pomoći u konkretnoj potrebi.

Zbog nedostatka vidne percepcije, slijepa osoba nije u mogućnosti pratiti razne sadržaje aktualnih zbivanja na standardnom tisku poput dnevnih novina ili časopisa, kao ni čitati knjige. Stoga je neophodno za slijepe osobe osigurati knjige i časopise u prilagođenim oblicima, kao što su tisak na Brailleovom pismu, snimanje u zvučnom zapisu ili elektronskom obliku.

Uz standardno tiskanje na Brailleovom pismu, posjedujemo i tehnologiju istovremenog tiskanja i na crnom tisku. Ta tehnologija tiskanja poštuje glavna načela univerzalnog dizajna jer se literaturom tiskanom na taj način mogu služiti i videće i slijepe osobe, što može biti od iznimne koristi djelatnicima koji rade u obrazovanju slijepih osoba jer na taj način slijepa osoba stječe dojam kako njezin način čitanja nije stran populaciji videćih osoba, a i sami djelatnici na taj način spontano uče Brailleovo pismo.

U realnom svijetu postoje i objekti koje slijepe osobe ne mogu doživjeti taktilnom percepcijom. Tu prepreku rješavamo tehnologijom izrade taktilnih crteža.

Ukoliko osjetite potrebu da prilagodbom literature pogled na svijet videćih i slijepih osoba učinite bliskim, slobodno nas kontaktirajte u vezi naše izdavačke djelatnosti i specijalnih tehnologija tiskanja.

Izdavaštvo crni tisak i brajica
Izdavaštvo crni tisak i brajica