U okviru naše izdavačke djelatnosti Tiflotehna izdaje literaturu koja je namijenjena osobama oštećenog vida sukladno njihovoj potrebi. Brošure mogu koristiti svi koji imaju potrebu da se informiraju o specifičnostima sljepoće, ali i da se educiraju o pravilnim i najsvrsishodnijim načinima pristupa slijepim osobama, posebice kada im se želi pomoći u konkretnoj potrebi.

Zbog nedostatka vidne percepcije, slijepa osoba nije u mogućnosti pratiti razne sadržaje aktualnih zbivanja na standardnom tisku poput dnevnih novina ili časopisa, kao ni čitati knjige. Stoga je neophodno za slijepe osobe osigurati knjige i časopise u prilagođenim oblicima, kao što su tisak na Brailleovom pismu, snimanje u zvučnom zapisu ili elektronskom obliku.

Uz standardno tiskanje na Brailleovom pismu, posjedujemo i tehnologiju istovremenog tiskanja i na crnom tisku. Ta tehnologija tiskanja poštuje glavna načela univerzalnog dizajna jer se literaturom tiskanom na taj način mogu služiti i videće i slijepe osobe, što može biti od iznimne koristi djelatnicima koji rade na obrazovanju slijepih osoba. Na taj način slijepa osoba stječe dojam kako njezin način čitanja nije stran populaciji videćih osoba, a sami djelatnici na taj način spontano uče Brailleovo pismo.

U realnom svijetu postoje i objekti koje slijepe osobe ne mogu doživjeti taktilnom percepcijom. Tu prepreku rješavamo tehnologijom izrade taktilnih crteža.

Ukoliko osjetite potrebu da prilagodbom literature pogled na svijet videćih i slijepih osoba učinite bliskim, slobodno nas kontaktirajte u vezi naše izdavačke djelatnosti i specijalnih tehnologija tiskanja.

Izdavaštvo crni tisak i brajica
Izdavaštvo crni tisak i brajica