Vodeći brigu o kvaliteti života slijepih i slabovidnih osoba, naša tvrtka upravlja edukacijsko-rehabilitacijskim kampom za slijepe koji je u vlasništvu Hrvatskog saveza slijepih, čime osiguravamo bezbrižno ljetovanje i odmor svih osoba s oštećenjem vida, članova njihovih obitelji i videćih pratitelja.

ERKS Premantura nalazi se u Istri, u općini Premantura koja je udaljena 12 kilometara od Pule i u čijoj se blizini nalazi najjužnija točka poluotoka Istre – rt Kamenjak. Blizina grada Pule, koji obiluje brojnim povijesnim znamenitostima i kulturnim događanjima, omogućuje vam dolazak autobusom, vlakom ili avionom.

Osoblje našeg hostela rado izlazi ususret slijepim i slabovidnim osobama, pa vam u skladu s tim možemo po dogovoru i uz povoljnu cijenu osigurati prijevoz od kolodvora ili zračne luke u Puli do našeg odmarališta u Premanturi.

U sklopu našeg edukacijsko-rehabilitacijskog kampa, nalaze se slijedeći pristupačni objekti: hostel s pomoćnim objektom za dodatne smještajne kapacitete, park sa klupama i stolovima i raznim sadržajima za djecu, restoran i caffe bar s terasom, a samo 10-ak minuta pješice od hostela nalazi se uređena i pristupačna plaža za osobe s invaliditetom.

Hostel “ERKS Premantura”

Hostel je otvorenog tipa i ukupno sadrži 26 soba, a može primiti maksimalno 62 gostiju. Na raspolaganju vam stoje 13 trokrevetnih, 11 dvokrevetnih i jedna jednokrevetna soba, a sve sobe imaju vlastitu kupaonicu i terasu.

Sobe od broja 18 do 26 su klimatizirane, a soba broj 7 potpuno je prilagođena osobama u invalidskim kolicima jer sadrži toalet i kupaonicu prilagođenu osobama s motoričkim poteškoćama. Unutar objekta, na podu, zidovima i staklenim stijenama nalaze se taktilne površine, linije vodilje i oznake za slijepe i slabovidne, koje omogućuju bolju orijentaciju i samostalnije kretanje.

 

Prizemlje hostela prilagođeno je i osobama u invalidskim kolicima na način da su spušteni svi prilazi prema ulazu, recepciji, terasi, restoranu i sobama.
U ladici svakog pisaćeg stola nalazi se kućni red tiskan na Brajevom pismu, a natpisne pločice na vratima kao i privjesci za ključeve, živi su primjer univerzalnog dizajna jer sadrže natpise i na Brajevom i na standardnom tisku.

Zgrada hostela sadrži i konferencijsku dvoranu prikladnu za održavanje prezentacija ili društvenih radionica. Cjelokupna unutrašnjost hostela, uključujući i sobe, u potpunosti je pokrivena WiFi signalom za spajanje na Internet.

Za goste koji na odmor dolaze osobnim automobilom, Hostel posjeduje i vlastito parkiralište, pa ste stoga oslobođeni brige oko traženja parkirališnog mjesta.
Rad hostela je fleksibilno organiziran te je moguće njegovo korištenje tijekom cijele godine.

Restoran i caffe bar s terasom

U našem restoranu za ručak i večeru možete svakodnevno birati između dva ponuđena menija, a posebno se možemo pohvaliti omjerom cijene, količine i kvalitete hrane koju poslužujemo.

Terasa

Osoblje restorana i caffe bara upoznato je i educirano u području komunikacije prilikom posluživanja slijepih i slabovidnih osoba, tako da apsolutno ne morate brinuti o bilokakvim mogućim neugodnostima.

Restoran može ukupno primiti najviše 70 gostiju s mogućnošću dodatnih kapaciteta. Terasa caffe bara ima pogled na park s puno zelenila, a zbog pomičnog krova po potrebi može biti otkrivena ili natkrivena.

Plaža

Put od hostela do plaže, koja je u potpunosti prilagođena slijepim osobama, vrlo je jednostavan. Kada pješice izađete iz recepcije i dvorišta hostela, skrenite lijevo i zatim na prvom križanju desno. Zatim na drugom križanju skrenite lijevo i osjetiti ćete spuštanje terena prema moru. Idite samo ravno i doći ćete do označene popločene staze za slijepe koja će vas odvesti direktno do plaže.

Ulaz na plažu sadrži spušteni prilaz čime je omogućen ulaz i osobama u invalidskim kolicima. Plaža je ravna i popločena kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućilo što ugodnije kretanje, a sadrži i taktilne linije vodilje koje su usmjerene do stepenica i ulaza u more. Ako ste slijepa osoba i dolazite bez videće pratnje, pri dolasku na plažu možete se slobodno obratiti čuvaru plaže koji će vam pomoći oko pronalaska slobodnog mjesta za ležaljku ili ručnik.

Čuvar plaže brine se i za vašu sigurnost tijekom boravka na plaži ili u moru, a prostor za kupanje omeđen je plutačama, tako da ne možete odlutati ili otplivati predaleko.
Uz prisustvo vaše videće pratnje, dodatnu rekreaciju na plaži i istraživanje okoline možete dobiti iznajmljivanjem pedaline na najdulje 3 sata, kako bi svima omogućili da dođu na red.

Park sa sadržajima za djecu

Uz hostel i pomoćni objekt nalazi se prekrasno uređen park s puno zelenila i sadržaja za djecu. Na popločenoj šetnjici kroz park nalaze se taktilne linije vodilje koje vode do klupa i stolova u parku.

Područje cijelog parka vidljivo je s terase kafića tako da roditelji mogu istovremeno uživati u ispijanju kave i držati na oku svoju razigranu djecu.

Razonoda za djecu u depadansi

Dodatni sadržaji za osobe s oštećenjem vida

U našem odmaralištu nudimo mogućnost iznajmljivanja tandem bicikala, kako bi slijepim osobama omogućili da uz videću pratnju dobiju dodatnu rekreaciju i istraživanje Premanture na dinamičan i aktivan način.

Zamjetan broj slijepih sportaša natječe se u govornom pikadu, pa im stoga nudimo mogućnost igranja i treniranja dok su na odmoru, jer u hostelu posjedujemo govorni elektronski pikado – uređaj koji je u potpunosti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama.

Rekreaciju i zabavu možete kod nas pronaći i u garniturama društvenih igara kao što su šah, Čovječe ne ljuti se, Alias, i brojnim drugim društvenim igrama prilagođenim slijepim i slabovidnim osobama.

Kuglana