Vodeći brigu o kvaliteti života slijepih i slabovidnih osoba, naša tvrtka upravlja Edukacijsko-rehabilitacijskim kampom za slijepe, čime osiguravamo bezbrižno ljetovanje i odmor za osobe s oštećenjem vida, članove njihovih obitelji i videće pratitelje.

ERKS Premantura nalazi se u sastavu općine Medulin, udaljen svega 12 kilometara od Pule u čijoj se blizini nalazi najjužnija točka poluotoka Istre – rt Kamenjak. Blizina grada Pule, koji obiluje brojnim povijesnim znamenitostima i kulturnim događanjima, osigurava dobru prometnu povezanost i jednostavan dolazak autobusom, vlakom ili avionom.

Osoblje našeg hostela rado izlazi ususret slijepim i slabovidnim osobama, pa vam u skladu s tim po dogovoru i uz povoljnu  cijenu možemo osigurati prijevoz od kolodvora/zračne luke u Puli do našeg odmarališta u Premanturi.

U sklopu našeg Edukacijsko-rehabilitacijskog kampa, nalaze se slijedeći pristupačni objekti: park sa klupama i stolovima sa raznim sadržajima za djecu, restoran, caffe bar s terasom, a uređena i pristupačna plaža za osobe s invaliditetom nalazi se 10-tak minuta pješice od hostela.

Hostel “ERKS Premantura”

Hostel je otvorenog tipa i sadrži 26 soba, od kojih sve imaju vlastitu kupaonicu i terasu.

Sve su sobe klimatizirane, a soba broj 7 potpuno je prilagođena osobama u invalidskim kolicima, jer sadrži toalet i kupaonicu prilagođenu osobama s motoričkim poteškoćama. Unutar objekta, na podu, zidovima i staklenim stijenama nalaze se taktilne površine, linije vodilje i oznake za slijepe i slabovidne, koje omogućuju bolju orijentaciju i samostalnije kretanje. U svakoj sobi i hodniku postavljeni su taktilni evakuacijski planovi.

Prizemlje hostela prilagođeno je i osobama u invalidskim kolicima na način da su spušteni svi prilazi prema ulazu, recepciji, terasi, restoranu i sobama.

 

U ladici svakog pisaćeg stola nalazi se kućni red tiskan na Brajevom pismu, a natpisne pločice na vratima kao i privjesci za ključeve primjer su univerzalnog dizajna, jer sadrže natpise na Brajevom i na standardnom tisku.

Zgrada hostela sadrži i konferencijsku dvoranu prikladnu za održavanje prezentacija ili društvenih radionica. Cjelokupna unutrašnjost hostela, uključujući i sobe, u potpunosti je pokrivena WiFi signalom za spajanje na Internet.

U razdoblju od 2019. do 2021. godine u Hostelu je proveden projekt energetske obnove prilikom kojeg je izvedena obnova toplinske ovojnice zgrade, modernizacija unutarnje i vanjske rasvjete zgrade, ugradnja solarnih toplinskih kolektora za pripremu PTV-a i modernizacija sustava grijanja i hlađenja.

Hostel posjeduje vlastito parkiralište pa su gosti koji na odmor dolaze osobnim automobilom oslobođeni brige oko traženja parkirališnog mjesta.

 

 

Restoran i caffe bar s terasom

U našem restoranu za ručak i večeru možete svakodnevno birati između dva ponuđena menija, a posebno smo ponosni na omjer cijene, količine i kvalitete hrane koju poslužujemo.

Osoblje restorana i caffe bara upoznato je i educirano u području komunikacije prilikom posluživanja slijepih i slabovidnih osoba, tako da apsolutno ne morate brinuti o mogućim neugodnostima.

Restoran može ukupno primiti najviše 70 gostiju s mogućnošću dodatnih kapaciteta. Terasa caffe bara ima pogled na park pun zelenila, a zbog pomičnog krova po potrebi može biti otkrivena ili natkrivena.

 

Plaža

Put od hostela do plaže u potpunosti je prilagođen slijepim osobama i vrlo je jednostavan. Kada pješice izađete iz recepcije i dvorišta hostela, skrenite lijevo i zatim na prvom križanju desno. Zatim na drugom križanju skrenite lijevo i osjetiti ćete spuštanje terena prema moru. Idite samo ravno i doći ćete do označene popločene staze za slijepe koja vodi direktno do plaže.

Ulaz na plažu sadrži spušteni prilaz čime je omogućen ulaz i osobama u invalidskim kolicima. Plaža je ravna i popločena kako bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućilo što ugodnije kretanje, a sadrži i taktilne linije vodilje koje su usmjerene do stepenica i ulaza u more. Ako ste slijepa osoba i dolazite bez videće pratnje, pri dolasku na plažu možete se slobodno obratiti čuvaru plaže koji će vam pomoći oko pronalaska slobodnog mjesta za ležaljku ili ručnik.

Čuvar plaže brine za vašu sigurnost, a prostor za kupanje omeđen je plutačama.

 

Park sa sadržajima za djecu

Uz hostel i pomoćni objekt nalazi se prekrasno uređen park s puno zelenila i sadržaja za djecu. Na popločenoj šetnjici kroz park nalaze se taktilne linije vodilje koje vode do klupa i stolova u parku.

Područje cijelog parka vidljivo je s terase kafića tako da roditelji mogu istovremeno uživati u ispijanju kave i držati na oku svoju razigranu djecu.

Dodatni sadržaji za osobe s oštećenjem vida

U našem odmaralištu nudimo mogućnost iznajmljivanja tandem bicikala, kako bi slijepim osobama omogućili da uz videću pratnju dobiju dodatnu rekreaciju i istraživanje Premanture na dinamičan i aktivan način.

Zamjetan broj slijepih sportaša natječe se u govornom pikadu pa im nudimo mogućnost igranja i treniranja dok su na odmoru, jer u hostelu posjedujemo govorni elektronski pikado – uređaj koji je u potpunosti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama.

Rekreaciju i zabavu možete kod nas pronaći i u garniturama društvenih igara kao što su šah, Čovječe ne ljuti se, Alias, i brojnim drugim društvenim igrama prilagođenim slijepim i slabovidnim osobama.